Pieter Lakeman: DNB leeft frustratie over Wellink’s blunders op verkeerde manier uit

Pieter Lakeman: DNB leeft frustratie over Wellink’s blunders op verkeerde manier uit

Door op 7 juli 2014 in Opinie

Paul Buitink praat met Pieter Lakeman, voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie en onder meer bekend van de ondergang van DSB. Recent is hij gestart met Meldpunt DNB.

Pieter is Meldpunt DNB gestart omdat DNB lijkt doorgeslagen te zijn met onderzoeksterreur. Met name kleine pensioenfondsen, verzekeraars en banken hebben hiermee te maken, en gooien vaak de handdoek in de ring. DNB wil regelmatig, zonder wettelijke basis, haar denkbeelden opdringen aan de instellingen, aldus Pieter.

Kellerman van DNB heeft enige tijd geleden in het openbaar gezegd dat er teveel instellingen zijn. Pieter meent dus dat DNB graag voornamelijk grote bedrijven heeft, omdat er dan minder toezicht nodig is. Maar dit is tegen de normale situatie in een markt waarin je grote en kleine bedrijven hebt. De beleggingsresultaten van grote pensioenfondsen zijn vaak slechter zelfs. De vrijheid voor pensioensfondsen is beperkt. Paul noemt het voorbeeld van het Pensioenfonds Glas dat verplicht zijn positie in goud moest afbouwen.

Een groot probleem bij DNB is dat je ze sinds juli 2012 nauwelijks aansprakelijk kunt stellen, waardoor ze nog brutaler zijn geworden.

DNB verplicht pensioenfondsen laag-renderende staatsobligaties te kopen. Paul merkt op dat de spaarder dus wordt gebruikt om het begrotingstekort te financieren. Pensioenvermogens worden overgeheveld naar de staat zegt Pieter.

Naar aanleiding van de DSB affaire stelt Paul vervolgens fractional reserve banking ter discussie. Hij pleit voor asset-backed geld zoals bitcoin of misschien goud.

Pieter heeft er bezwaar tegen dat de banken zoveel macht hebben gekregen en bijna alle betalingen, inclusief belastingen, parkeren en NS, via de banken moet. Paul heeft zorgen bij de het verlies van privacy hierdoor.

Pieter gaat verder in op de affaire DSB en hoe succesvol zijn bank run oproep is geweest voor de slachtoffers van DSB. Tenslotte meent Pieter dat de Nederlandse banken er slecht voor staan.

Leave a Reply