Lakeman: Eisen ongekend streng KRITIEK OP DNB

Lakeman: Eisen ongekend streng  KRITIEK OP DNB

Door Bernard Vogelsang De Financiële Telegraaf / OverGeld.nl

Diverse kleine pensioenfondsen en verzekeraars voelen zich benadeeld door buitensporig streng optreden van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat blijkt uit meldingen die zijn binnengekomen bij bedrijvenonderzoeker Pieter Lakeman.

Volgens Lakeman, voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi), pakt DNB kleinere financiële instellingen dikwijls harder aan dan grote pensioenfondsen en verzekeraars. Hij vindt dat de centrale bank daarmee doorslaat.

„Mijn doel is om de toezichthoudende functie van DNB weer gezond te krijgen. In de afgelopen jaren was de centrale bank te slap tegenover de grote banken. Maar het andere uiterste is dat er nu ongekend strenge eisen aan de ’kleine jongens’ worden gesteld.” De Sobi-voorzitter doelt daarmee onder meer op de eis van DNB dat zestig kleinere pensioenfondsen op korte termijn duidelijkheid moeten geven over de manier waarop zij denken te kunnen voortbestaan.

 DNB herkent zich niet in het beeld dat wordt geschetst door Lakeman, die overigens in 2009 een ’bankrun’ op de DSB Bank veroorzaakte. Ook bij de ondergang van deze bank had Lakeman al forse kritiek op het DNB-toezicht. 

Leave a Reply